teď a tady

v hlavní roli: pan jehličnan 26. prosinec 2015
Zajisté se mnou budete souhlasit, když napíšu, že vánoční stromeček, ten je perlou Štědrého večera. Ano, máme tady kapříka. A bramborový salát (MŇAM!). Plnou mísu barevného cukroví, veselé koledy i staleté tradice, ale stromeček, ten je pro mě osobně tím opravdovým symbolem Vánoc. Nejenže je to kousek lesa doma, ale hrdě si stojí a s noblesou prezentuje všechnu tu krásu, kterou na něj zavěsíme. Voní! Vůně jehličí je jedna z těch nejkrásnějších, které znám. Vytváří "teplo domova". Jakoby s sebou přinesl špetku klidu a kousek něčeho hřejivého. Něčeho, co nás pohladí a potěší. Něčeho, co nás donutí se v tom shonu zastavit a na chvíli ochutnat tu kouzelnou atmosféru, která létá okolo. A úplně nejraději mám na stromečku to, že stmeluje! Je to právě stromeček, u kterého se nakonec všichni sejdeme. Jsme jeden vedle druhého, blízkost nabírá na síle... jsme spolu.
My ten náš stromeček rádi necháváme vyniknout v celé své kráse, proto se jej snažíme vyfešákovat tak akorát. Nad všemi barvami zvítězila už poněkolikáté bílá, která je prostě takovou malou sněhovou královnou. Není tajemstvím, že bílá si velmi rozumí s přírodními materiály, a tak jsme na pár větviček letos uvázali mašličky z lýka. V podobně jednoduché tónině ladíme i ozdoby. Dlouho se mi nedařilo sehnat takové, jaké jsem si v hlavě vysnila, proto si je už druhým rokem vyrábíme sami. Stačí k tomu modelovací hmota tvrdnoucí na vzduchu (používám kera plast), vykrajovátka, špejle, šikovné ruce a malý kousek fantazie.
A pak už se to hemží hvězdami, domečky, ptáčky, srdíčky a dalšími všelijakými tvary, které si umanete. Já do některých ozdob ještě ráda obtiskuji kousek větvičky, nebo krajky. Jiné nechávám jen tak, jak je uplácáme. Špejle pomůže s dírou na provázek. A máme téměř hotovo. Teď už stačí jen najít někde za rohem 24 hodin trpělivosti, během kterých ozdoby vyschnou a ztvrdnou.
Voilá... může se fešákovat.
No, a co Váš stromeček?
Fešákujete?
A nosí Vám stromeček Ježíšek na Štedrý den, nebo jste si jej vybojovali už dříve?
My jsme si jej vybojovali už 23. prosince, abychom se na Štedrý den mohli hned z rána kochat... :)
A kocháme se stále!
Kochejte se také! Stromečkem, i navzájem ;)

K.

galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024