teď a tady

Jezíškova dílna 18. prosinec 2019
Včera jsem Vám tady na blogu psala o vánočním (s)honu, dnes mám pro Vás tip, jak se v tom (s)honu na chvíli zastavit, vyčistit hlavu, zaměstnat ruce a třeba taky i děti. Znáte KERA hmotu? Tahle kouzelná modelína je báječná věc, vytvrdne totiž sama na vzduchu. Můžete ji pořídit v bílé nebo hnědé barvě, v obchodech ji většinou mívají ve 2 baleních - 300g vychází okolo 50 korun, 1kg pak okolo 100 korun. Vydovádíte se s ní kdykoliv během roku, já osobně si na ni však vzpomenu většinou během Vánoc. Skvěle se z ní totiž tvoří vánoční ozdoby a případné ručně dělané dárky.

Než jsem se stala maminkou, hodně jsme z KERA hmoty tvořily s mou nejmladší sestrou Viktorkou, letos jsem to poprvé zkusila i s naší madam. Cílem byly právě ozdoby na stromeček a pár drobných dárků. Chce to kus pracovní plochy, váleček, vykrajovátka, ostrý nůž, párátko, starou kreditní/slevovou kartičku, kterou budete z pracovní plochy seškrabávat vysychající zbytky hmoty, a podložku/papír, kam budete ukládat hotové kousky. Já do KERA s oblibou obtiskuji různé předměty, jež na povrchu vytvoří zajímavou strukturu. Osvědčily se mi větvičky, krajka, razítka na sušenky nebo strukturované skleničky, použít však vlastně můžete téměř cokoliv.

Až budete s hmotou pracovat, doporučuji si ulomit kousek, a zbytek uložit do uzavíratelného pytlíku na potraviny. Předejdete tomu, aby hmota začala v průběhu Vašeho tvoření vysychat - pracuje se s ní potom hůře. Mně osobně se s těmi malými kousky i lépe tvoří. Mám zkušenost, že jakmile jsem z hmoty vyválela větší placku, lepila se mi k pracovní ploše a tvary se rozpadaly. U těch menších kousků to člověk umí lépe ohlídat.
No a teď už to chce jen špetku fantazie a nechat ruce kouzlit.

Vykrajujte, obtiskujte, modelujte.
U nás nejdříve vyválíme malé placky, vykrojíme tvary, do těch následně obtiskneme, co máme zrovna po ruce. Pokud byste chtěli daný výrobek zavěsit, nezapomeňte do něj párátkem udělat dírku, později byste tímhle mohli tvrdnoucí hmotu rozlomit. Chybí-li mi nějaký tvar, buď jej nožem do hmoty od oka vyřežu, nebo si můžete vystřihnout šablonu z papíru - tvar je přesnější. Podobným způsobem dělám domečky nebo iniciály našich jmen, nerovné kraje a linie zahlazuji prstem.

Z modelíny můžete vytvořit, co jen Vám na mysl přijde - ozdoby, malé sošky a dekorace, zvířátka, svícny, nebo třeba placku, do které necháte děti obtisknout jejich ruce. Přesně takovou si vytvořila naše madam. Výhodou je, že tahle ručička z KERA hmoty už nevyroste, takže ji naší slečince schováme do kufříku pokladů a vzpomínek. Všechny výrobky následně ukládám na papír/podložku vedle sebe a nechávám vytvrdnout přes noc. Jakmile KERA hmota vyschne, chytne krásnou bílou barvu.

Kdybyste se v tom kreativním procesu roztancovali, zkuste si ještě vystřihnout papírové stromečky, které na okně udělají parádu a hotové jsou raz dva. Namalujte si na tvrdý papír různé velikosti stromů a vystřihněte si šablonu. Na jeden stromeček potřebujete 2 obkreslené a vystřižené kusy stejné velikosti. Jeden prostřihněte cca do půlky zespodu, druhý stejným způsobem, ovšem shora. Pak je do sebe zasuňte. Tadá, hotovo. Příští rok si upečeme více perníkových domečků a pak si z nich společně s papírovými stromky uděláme vesničku.

Na závěr bych ještě dodala, že během tvoření s KERA hmotou není cílem udržet dítě čisté (nefunguje to! :D), ale užít si to.
Tak užívejte, a pak nám dejte vědět, co jste spolu vytvořili.

Mějte se moc hezky,

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024