teď a tady

detaily 19. leden 2016
Máte rádi detaily? Já velice!

Nejraději detaily detailně pozoruji. Jsou totiž pomyslnou třešničkou na dortu. A mnohým dalším... Třeba bazalkou a hoblinkou parmezánu na italských těstovinách. Jsou upřímným úsměvem během přátelské konverzace a dokonale vylouhovaným jasmínovým čajem. Detaily jsou melodickou hudbou, která nadnáší procítěná slova a hřejivými paprsky zapadajícího slunce na konci dne. Jsou i ptačím cvrlikáním během jarního rána, tmavými zrníčky v opravdové vanilkové zmrzlině nebo pravidelným očkem na babičkou pletené šále.

Detaily korunují podstatu.
Povyšují nenápadné na dokonalé.
Přitahují pozornost.
Především však zprostředkovávají kus nás.

Skrze detaily vdechneme dané věci duši.

Necháme ji obejmout něčím osobitým a unikátním. Nečím, co patří jen a jen nám.
Kdybychom teď oblékli 10 krásným dam do čistě bílých šatů, měli bychom před sebou 10 krásných dam v bílých šatech. Pojďme však otevřít dveře jejich fantazii. Nechme volně plout temperament každé z nich a dopřejme jim, aby se zaplavily detaily tak, jak to cítí každá z nich. A najednou před námi nebude stát 10 krásných dam v bílých šatech, bude před námi stát 10 jedinečných a unikátních bytostí. Každá krásná svým vlastním a osobitým způsobem. Z dominanty zbude jen malinké pojítko. Pohltí nás opravdovost. Jedinečnost. Unikátnost.

Detaily nás oblékají do jedinečnosti. Jsou maličkostmi, ale mají obrovskou váhu. Podstrkují pod naše JÁ piedestal. Vyzdvihují nás. Podtrhují naši krásu, vlastnosti, temperament i nálady. Našeptávají i o tom, co nejde na první pohled vidět. Skrze detaily dáváme tomuto světu najevo, kdo jsme. Skrze detaily voláme: "Haló! Já jsem tady a jsem takový/á."

Dělají z nás živé bytosti.

Stejné je to s detaily v interiéru. Detaily dělají domov domovem. Vytvářejí atmosféru. Navozují nálady. Promlouvají o nás a podstrkují našim hostům indicie o tom, jací jsme. Jsou klíčem k naší duši. Odráží nás jako zrcadlo. Píší o nás příběhy. Mísí příběhy všech, kdo skrze detaily v domě dýchá. Z jednotlivých příběhů pak vytváří příběh zcela jedinečný, protkaný duší každého, kdo o sobě dává světu v danou chvíli vědět.
V našem příběhu zatím promlouváme 2.
On. Já.

Jednou však našimi detaily zamíchají detaily těch nejmenších a nejunikátnějších z nás.
Budou to detaily malých skřítků, kteří na nás určitě čekají za nejbližším rohem... :)
A domov bude ještě více dýchat domovem. A věci okolo nás budou ještě více promlouvat a našeptávat.
A já se TAK těším, až nás v tom příběhu bude promlouvat víc.

Nechte o sobě také promlouvat a naslouchejte těm okolo Vás.

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024