teď a tady

dort k prvním narozeninám 3. leden 2019
Jak už dobře víte, naše rozverná kobliha z Karlína oslavila ROK na světě.
A ROK na světě si zaslouží něco dobrého na zub.
A taky svíčku.

A tak jsem se jednoho večera ruku v ruce s panem Googlem pustila do pátrací akce po receptu, který by v troubě tancoval přesně tak, jak jsem si přála. Z toho mého přání vyšla dvě základní přání... :) To první toužilo po tom, aby se dort tvářil jako rozvernější zmenšenina toho našeho svatebního. To druhé si zase myslelo na to, abych dort uplácala ze surovin, které už naše madam zná, a aby se recept nedožadoval žádného přidaného cukru. Hledala jsem, hledala, až jsem jej našla. Ten nejsympatičtější recept na mě čekal na blogu Madame Coquette, usměvavé maminky a fotografky Terezy. Malinko, ale opravdu jen malinko, jsem jej upravila přidáním skořice a lyofilizovaných malin, krém jsem pro naši madam udělala v bezlaktózové verzi, a přihodila do něj ještě půl banánu. Původní recept najdete na stránkách Terezy, já Vám přikládám ten Amiščin...

Na bezlaktózový dort k 1. narozeninám potřebujeme:

Korpus
- 4 měkké zralé banány
- 1 hrnek jablečného pyré
- 1 a půl hrnku špaldové mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL skořice

Krém
- 2 velké bílé jogurty Hollandia bez laktózy
- 10 jahod
- lyofilizované maliny
- půl zralého banánu

A teď k postupu.

Začneme přípravou krému. Možná už jste slyšeli o tom, že když necháme z jogurtu odkapat syrovátku, dějí se věci. Oddělením syrovátky se nám jogurt totiž převlékne do konzistence krémového sýra. Potřebujeme k tomu plátěnou utěrku, cedník, mísu, do které se tenhle cedník vejde, a těžší hrneček či misku. Plátěnou utěrku rozložíme do cedníku, ten vložíme do mísy, a pak do utěrky vylijeme oba dva jogurty. Všechny cípy utěrky chytíme a zamotáme do copu tak, abychom jogurt v utěrce co nejvíce "zmáčkli". Cop z cípů zarolujeme do tvaru koblížku, a ten zatížíme hrnečkem či miskou, aby utěrka jogurt pěkně objímala ze všech stran. Čím pevnější objetí, tím lépe... :) Celé tohle dílo necháme několik hodin v lednici, já jsem podle návodu Terezy nechávala přes noc, a můžu vřele doporučit. Ráno v míse najdeme odkapanou syrovátkou, a v utěrce skvělý krém, se kterým můžeme dále pracovat. Přidáním ovoce či sladidla z něj uděláme chutný dezert, zamícháním soli a bylinek naopak skvělého společníka ke snídani.

Já jsem si krém ráno rozdělila na dvě poloviny. Tu první jsem ponechala takto čistou, tu druhou jsem společně s 5 jahůdkami a půlkou banánu rozmixovala v mixéru. Oba krémy jsem ještě nechala chvíli "klepat zimu" v lednici a pustila se do korpusu na dort. Nejdříve jsem si v míse promíchala mouku, jedlou sodu a skořici, poté jsem rozmačkala banány a promíchala je s jablečným pyré. Banánovo-jablečné pyré jsem nakonec pečlivě seznámila se suchými surovinami, a pak pekla v pekáčku (vyloženém pečícím papírem) 20x20cm na 180 stupňů asi 25 minut. Po vychladnutí jsem si vzala skleničku s větším průměrem hrdla a vykrojila z korpusu 3 kolečka. Naskládala jsem je na sebe, ve spojích jsem je vždy potřela jahodovo-banánovým krémem, a na krém ještě naskládala jahody nakrájené na plátky. Celý tenhle dortový banánovo-jahodový komín jsem pak schovala pod vrstvu čistého bílého krému.

Nahoru ještě 3 lyofilizované maliny, krajkovou vlaječku, a tradáááá...
...máme hotovo.

Teď už jen zavřít oči, v tichosti vyslovit přání, nadechnout se, a...
...sfouknout první svíčku.

Pffffffffffffff!

Všem ročním madamkám i štramákům přeji, ať se všechna ta tichá přání splní do posledního "olíznutí"...
A maminkám či tatínkům, ať jde pečení od ruky.

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024