teď a tady

cuketový perník nejen pro perný den 10. září 2018
To se tak jednoho dne v cuketové sezóně potkala cuketa a perníkové koření, a cuketový perník byl na světě.

Nevím, jak to máte Vy, ale perník je koláč mého dětství. Pekl se u nás na obrovském hlubokém plechu, a většinou mizel už za tepla, i když to bylo pod výhrůžkou bolesti břicha. Potírali jsme ho doma marmeládou, občas sypali kokosem, někdy polévali čokoládou či citronovou polevou. Ale s marmeládou, tak jsem ho vždycky měla nejradši. Když jsme začali s mým mužem bydlet společně, perník byl prvním moučníkem, do kterého jsem se jako novopečená hospodyňka pustila, a byla to dobrá volba. Můj muž je totiž perníkový král. A tak tu naši lásku občas okořením hřebíčkem a skořicí, a těším se, až budou na tom teplém perníku za nějakou dobu tancovat nezbedné prstíky naší Amélie, stejně jako na něm tenkrát tancovaly ty moje.

Tenhle cuketový by některé z Vás mohl odradit, proč taky do perníku cpát cuketu, že? Ale nenechte se mýlit. Je vláčný, sladký tak akorát, voní jako ty chvilky, kdy začíná ze stromů padat listí, a s domácí ostružinovou marmeládou tvoří bezkonkurenční dvojku. Máte-li tedy doma cuketu navíc, dejte jí ještě šanci (i když ji už třeba nemůžete vidět, stejně jako moje babička :)).

Nechte se společně se špetkou skořice a hřebíčku pohladit podzimní náladou, která už stepuje za dveřmi.
Okořeňte si pár minut u kávy nebo dobrého čaje.
A užijte si perníkovou chvilku.
Na absolutně necudný cuketový perník potřebujeme:

- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru (kdo má rád sladší, přisype více)
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vajíčka
- 2 PL kakaa
- 1 PL marmelády (já dala ostružinovou)
- 1 ČL mleté skořice / nebo 1 skořicový cukr
- 1 ČL perníkového koření
- 1 kypřící prášek do perníku
- špetka soli
- marmeláda na potření perníku

Všechny suroviny umícháme do hladkého těsta (neděste se, že je tam hodně cukety, v upečeném koláči ji nepoznáte) a vylijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Rovnoměrně uhladíme, a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut až půl hodinky - nejsme trouby a nasloucháme své troubě... :)

Jakmile koláč vychladne, můžeme jej plošně rozříznout, a potřít marmeládou. Já jsem použila ostružinovou od manželovy maminky, mňam. Klidně však použijte tu, na kterou máte zrovna chuť. Nebo vynechejte marmeládu a umíchejte si polevu podle svého gusta. A nebo nevynechávejte nic, a dopřejte si marmeládu i polevu zároveň. Zvláště, pokud Vás třeba trápí ten perný den.

Mějte se krásně, užívejte si zbytky léta, a ať Vám to peče od ruky.

Hodně perníku, málo perných dnů.

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024