teď a tady

Libertas - doušek svobody 9. březen 2017
Dnes píši pro všechny milovníky kávy i dobrého čaje, pro mlsné jazýčky, jež nikdy neodmítnou něco sladkého na zub, pro milé bytosti, které si občas chtějí užít okamžik v kavárenském rytmu.

Není tajemstvím, že je nám s mužem domovem již pátým rokem stověžatá Praha. Ta je posetá kavárnami od hlavy až k patě a kavárenský rytmus, ten si Vás najde na každičkém rohu. Ruku na srdce, nestát se zde kavárenským povalečem je docela kumšt. Jednu dobu jsme s mým mužem měli docela kvalitní náběh... :). Ale co malá města? Obce? A vesničky?

Tam, kde jsem vyrůstala, jsme široko daleko mívali jednu jedinou cukrárnu. Když vyrostla druhá, připadalo nám, že jsme nejcukrovatější městečko na světě. Mohli jsme si totiž vybrat, kterým směrem se rozutíká dobrodružství jménem šmoulová a indiánek. Naše dětské duše se tetelily, a když cinkaly korunky po kapsách, mlsali jsme rovnou v obou dvou. V jedné cestou ze školy, v té druhé chvíli před tím, než jsme se během odpoledního poletování po polích stali strážci vesmíru. Jenže pak naše dětské duše odrostly a zatoužily po něčem jiném.

Po místě, kde bychom už si nepřipadali jako děti.
Po kousku dospělého světa.
Po svobodě.

Když jsem se před rokem dozvěděla, že v tom našem malém městečku vyrostla osobitá kavárnička plná svobody a vlaštovek, měla jsem ohromnou radost, zároveň jsem však žasla obdivem vůči takovému kroku. Otevřít si v dnešním světě plném konkurence kavárničku, to je odvaha. Ale otevřít si svéráznou kavárničku v malém městečku zalitém tradicemi, tomu říkám odvaha na druhou. Bytosti, které se rozhodly jít za svými sny i přesto, že je okolí přesvědčovalo o opaku, pro mě vždycky byly velikou inspirací. A tak Vám teď po osobním setkání tuze ráda povím, že je Katka jedním z bojovníků za splněné sny.

Kavárna Libertas.

Tak se ten splněný sen jmenuje a je naplněn vlaštovkami, dřevem, vůní prvotřídní bio kávy, barevnými dorty, domácí šlehačkou, úsměvy a přirozenou lidskostí. O to víc mě těšilo, že jsem právě na tohle místo vyvedla 2 z mých nejoblíbenějších duší. Když je mám nablízku, svět je přesně takový, jaký jej mám ráda. Čas je pouze pojmem, mysl odpočívá, láska hřeje, srdce zpívá. Bylo to tak. Čas byl opravdu jen pojmem. Mysl odpočívala, láska hřála, srdce zpívalo. A tak jsme si takhle srdečně prozpěvovaly a vychutnávaly si svobodu, kterou Katka přimíchává do každého šálku kávy a čaje. Také jsme si po milionté osmé potvrdily, že sdílené štěstí je to nejkrásnější. I když jde třeba "jen" o marshmallow v čokoládě...

Až tedy zatoužíte po kapce svobody a špetce toho štěstí, zastavte se.
Místem, které nám tenkrát chybělo.

Tím je totiž tahle kavárna do poslední vlaštovky.

Katce kromě opeřených vlaštovek přeji mnoho těch lidských.
Svobodných. Věrných.
A zmlsaných.

Krásný večer plný svobody.

K.

Více vlaštovek na Vás čeká tady:
Kavárna Libertas
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024