teď a tady

jablečný koláč s vůní podzimu 8. říjen 2017
Pečete? Já na podzim peču vždycky tak nějak víc. Možná za to může to pošmourno venku a tma, která se pomalu vkrádá do našich příbytků čím dál tím dříve. Pečení v pošmournu má svoji atmosféru. Člověk kouká do té černočerné tmy, a raduje se, že je pěkně v teplíčku. Když do toho v bytě s plápolajícími svíčkami tancuje ještě vůně koláče, je zaděláno na ten krásný pocit...

... tady jsem doma.

Peču-li, peču tak, aby byl šťastný především můj muž (péct sama pro sebe totiž nevnímám jako terno). Ten má na koláče/buchty jen 2 požadavky. Nesmí být "cici" (aneb moc sladký/á) a nesmí to být "sušička dusička" (tedy sousto suché a dávivé tak, že by mohlo směle konkurovat otrávenému jablku, jež zlá machecha podstrčila Sněhurce).

Ideální kousek podle představ mého milého je nebeský vláčný a sladký tak akorát. Né málo, né příliš, prostě tak akorát. A protože se mi doma na kuchyňské lince nedávno sešlo více jablek, a ve skleněné dóze se tetelilo dostatek vlašských ořechů, podařilo se mi upéct podzimní koláč, který požadavky mého manžela splnil na jedničku. Máte-li chuť na kousek štěstí z trouby, které perfektně dokreslí náladu venku, recept najdete níže...

Na jablečný koláč s vůní podzimu potřebujeme:

- 1x prášek do pečiva,
- 4x vajíčko,
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1/2 až 1 hrnek třtinového cukru (jak má kdo rád),
- 1/2 hrnku oleje,
- 1 lžička mleté skořice,
- 1 lžíce skořicového cukru,
- 4-5 nastrouhaných jablek (vymačkaných - bez šťávy),
- hořká čokoláda,
- kousek másla,
- nasekané vlašské ořechy.

Vyšleháme si hvězdnou trojku - vajíčka, cukr, olej - a přidáme k nim nastrouhaná (a vymačkaná!) jablka, skořici a skořicový cukr. Pečlivě směs zamícháme a zasypeme moukou s práškem do pečiva. Opět mícháme. Máme-li chuť přidat nasekané oříšky i do těsta, sem s nimi. Kdo má rád, může přidat klidně i sušené ovoce, třeba brusinky nebo rozinky tomuhle koláči budou slušet pekelně. Je-li směs řádně promíchaná, vlijeme těsto do pekáčku vystlaného pečícím papírem, a pečeme okolo půl hodinky na 180 stupňů.

Než se nám koláč upeče, rozpustíme si ve vodní lázni máslo s čokoládou - připravíme čokoládovou polevu. Tou později zalijeme upečený koláč a celé dílo ještě zasypeme nasekanými vlašskými ořechy. Tradá, teď už jen nechat vychladnout a pak si po jeho boku vychutnat to pošmourno za okny.

Mňam!

Krásné a - niterně co nejmíň - pošmourné dny.

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024