teď a tady

líbezně líné lívance 25. únor 2017
Jsou dny, které si více či méně nenápadně říkají o líné chvíle.
Třeba ty víkendové, volnem a svobodou chutnající.
Ty si minimálně 2 líné chvilky zaslouží.

A co si tak zalenošit hned z rána?

Pokud se Vám lenost přilepí na záda už v posteli po probuzení, mám pro Vás sladký tip.
Korunujte onu lenost těmito líbezně línými lívanci.
Neprohloupíte!

Na 8 kusů líbezně líných lívanců potřebujeme:

- 2 hrsti na jemno namletých ovesných vloček,
- 1 banán,
- 1 vajíčko,
- 1 hrnek podmáslí/mléka.

Vysedává-li Vám v kuchyni mixér, všechny suroviny v něm rozmixujeme v lívancovém tempu. Pokud nevysedává, neklesáme na mysli, zvládneme to i bez něj. Na jednom mixéru totiž svět nestojí. Vidličkou si nejdříve rozmačkáme banán, poté jej v míse pečlivě promícháme s ostatními surovinami tak, aby nám vznikla hladká směs. Tu necháme chvíli odpočívat, já jí vždycky dopřeji přibližně 15 minut. Vločky během odpočinku nasají podmáslí/mléko, proto směs může změnit konzistenci. Potřebujeme ji trošku hustou, ale pořád litou, takže tak nějak akorát. Připadá-li nám směs příliš vodnatá, přisypeme vločky, tváří-li se až moc hustě, přidáme kapku podmáslí nebo mléka. Prostě "od oka", vyzkoušejte, uvidíte. Dokonalý postup nemám, kdo by taky v líné chvilce hledal recepty a vážil suroviny? :)

Lívance smažím na rozehřáté pánvi na slabší stupeň. Lze je smažit i na sucho, já však podle nálady přidávám kousek másla, kokosového oleje nebo klasického oleje. Ideální stav je dozlatova, to si musíme pohlídat, občas mají tendence se připékat. Když nad nimi však držíme stráž, žádná připálená párty nehrozí.

S čím je podávat?

Paleta tady hraje barvami. Moje nejoblíbenější jsou schované pod vrstvou tvarohu nebo jogurtu. Skládám je na sebe do malého dortu a nezapomenu každý z nich pořádaně namazat. Ty na fotce jsou zalité javorovým sirupem a sypané brusinkami, přidat však můžeme cokoliv, na co zrovna dostaneme chuť. Čerstvé ovoce, sušené ovoce, oříšky, čokoládu, med, oblíbený sirup, třeba datlový, o tom už jsem Vám přece také básnila. Tyhle lívancové okamžiky jsou čistě v naší režii. Například můj muž je klasik, vystačí si s domácí marmeládou. Žádné další speciality na něj nezkoušejte, jeho lívancové štěstí se jednoduše vejde do zavařovací sklenice... :)

Tento víkend si přeji alespoň 2 líbezně líné chvilky pro všechny.
A také Vám držím palce, ať najdete to své lívancové štěstí.

Někde na Vás určitě čeká.

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024