teď a tady

banánový chlebíček 16. září 2020
Banánový chlebíček.

Naše stálice.

Na banány volající po zpracování nejlepší věc. Zrovna tenhle peču už několik let. Je vláčný, není příliš sladký, a milujeme ho jak s tvarohem k snídani, tak na svačinu třeba s kouskem ovoce a hrstí ořechů. Lze jej zasypat vlašskými oříšky, čokoládou, kakovými boby nebo banány - tak si jej nejvíc užívá můj muž. Ingredience po těch letech pálím od oka, a popravdě je často zaměňuji podle toho, co mám zrovna doma k dispozici, ale pokusila jsem se sepsat univerzální recept, abyste si jej mohli upéci taky.

Ingredience:
- 4 zralé banány do těsta,
- 1 přepůlený banán na chlebíček,
- 2 hrnky mouky (používám ječnou nebo špaldovou),
- 1 bílý jogurt,
- půl hrnku oleje,
- 1 lžička jedlé sody,
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva,
- 1 lžička skořice,
- špetka soli,
- 2 lžíce třtinového cukru nebo jiného sladidla - volitelné,
- případně 1 - 2 lžíce kakaa.
V míse rozmačkáme zralé banány, postupně přidáváme všechny ingredience a mícháme. Někdy takto rovnou naliju do formy, položím nahoru rozpůlený banán a peču, jindy do těsta ještě přisypu nasekané vlašské ořechy, kousky čokolády, nebo kakaové boby. Když mám po ruce kakao, oddělím jednu třetinu těsta a vmíchám do ní právě kakao. Do formy naliju dvě třetiny těsta bez kakaa, pak zalívám zbylou třetinou s kakaem a vidličkou jemně promíchám.

Peču na 180 stupňů necelou hodinku - průběžně kontroluji špejlí.

Teď během babího léta si jej ještě můžete užít třeba s kopečkem zmrzliny, tak si na něj vzpomeňte, až na Vás budou volat přezrálé banány.

Pohodové dny přeji,

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024