teď a tady

velikonoční chlebíček 27. březen 2016
Velikonoce už sice klepou na dveře, já Vám však ještě za 5 minut 12 přináším recept na tento chlebíček, který je provoněný citrónovou kůrou, a který stihnete upéct klidně i zítra ráno, než se k Vám přiřítí první koledníčci. Suroviny, ze kterých se skládá, najdete ve spíži každé správné hospodyňky, takže nahoďte zástěru, kulinářský výraz a jdeme na to.

Na lahodný velikonoční chlebíček potřebujeme :

- 4 vajíčka
- 200g cukru krupice
- 140g másla
- 1 lžička citrónové kůry
- 200ml mléka
- 350g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva

Na polevu :
- 1 hořká čokoláda
- čtvrtka másla

Na ozdobu :
- nasekané vlašské ořechy
Nejdříve si připravíme formu. Já jsem použila silikonovou, se kterou není potřeba dále pracovat, pokud však silikonovou nemáme po ruce, sáhneme po jakékoliv jiné, ale nezapomeneme ji řádně vymazat a vysypat moukou, aby se chlebíčku potom chtělo ven. Jeho příprava je opravdu rychlá a jednoduchá, proto si rovnou předehřejeme troubu na pěkných 180°C.

A teď přichází mini lekce zručnosti, neb je potřeba oddělit žloutky od bílků. Takže jemně nakřápnout skořápku, udělat ze skořápek 2 mističky a přelívat z jedné do druhé tak dlouho, až se nám vyklubou 4 žlutá kolečka. Ta rozmixujeme s máslem a cukrem. Přidáme citrónovou kůru, která nám chlebíček provoní a dodá mu pořádnou dávku pečícího šarmu, a přisypeme mouku s kypřícím práškem. Nakonec zalijeme mlékem a opět rozmixujeme, aby se nám suroviny daly do řeči a šlo jim to spolu dohromady. No a je tady druhá mini lekce zručnosti. Nyní si z bílků vyšleháme sníh. Máme-li doma mixér, je tento šlehací test podstatně jednodušší. Nemáme-li po ruce mixér, pořádně se do toho opřeme, nebo seženeme zdatného muže, který se nějakých bílků jen tak nezalekne. Veleznámý test, kdy si mísou zatřeseme nad hlavou, nám pomůže odhadnout, zda-li je náš sníh již dostatečně sněhový. Pokud sníh v míse drží jako přibitý, šup s ním do připraveného těsta. Sníh do těsta lehce zapracujeme a jakmile se nám to pěkně propojí, vylijeme celou směs do formy. Pečeme přibližně 45 minutek, ale samozřejmě nasloucháme troubě a zdravému úsudku se špejlí v ruce.

Do vychladlého chlebíčku se můžeme pustit jen tak, nebo si jej dle libosti dozdobíme. My jsme jej přelily polevou z hořké čokolády, kterou jsme si připravily ve vodní lázni. Chce to jen nalámat hořkou čokoládu na čtverečky, přihodit k ní čtvrtku másla, míchat a snažit se neulizovat, což se nám osobně moc nedařilo. Potom, co jsme tu dobrotu přelily polevou, a úspěšně vylízaly i hrnec a džbánek, jsme chlebíček ještě posypaly nasekanými vlašskými ořechy, aby z něj sršelo ještě o trošku víc toho velikonočního charisma.

Teď sundejte zástěru a uvařte si šálek dobrého čaje, nebo kávy.

Zastavte se v okamžiku.
Pochvalte se, jak Vám to šlo od ruky.
Přijímejte pochvalné ódy.
A mějte je takové, jaké je máte rádi.

Třeba umlsané ...

Pěkné Velikonoce.

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024