teď a tady

Ježíšku, hlavně knížku! 25. listopad 2019
Kdybyste si někdy s mou maminkou u šálku dobrého čaje povídali o dětství, a zabrousili byste na téma Vánoc, uslyšeli byste od ní kromě jiného také to, že pokud by pod stromečkem nenašla knížku, nebyly by to pro ni ty pravé Vánoce. Pak by Vám určitě vyprávěla o tom, jak si do noci u lampičky čítávala dobrodružné příběhy, a nechávala je žít ve své hlavě. Tahle láska ke stránkám posetými slovy má zajisté prsty v tom, že i já jsem jako copaté děvčátko pod stromečkem vždycky knihu našla, a co Vám budu povídat, tradice je tradice :), takže to naše děvčátko čeká stejný vánoční osud... :)

Víte, já jsem nikdy nebyla takový ten zapálený čtenář, který by každou volnou chvilku věnoval knize. Poklidné sezení nad stránkami mi nikdy moc nešlo, protože jsem většinu času poletovala venku, a věnovala se tisícům jiných aktivit a koníčků (jednoduše řečeno jsem chtěla zadkem sedět minimálně na 5ti židlích, řekli by Vám u nás doma... :D). Od té doby, co jsem maminkou, se však vysedávání s Amiškou nad knížkou stalo jednou z mých nejoblíbenějších činností. Můžu u toho totiž neustále "ňuchňat" její voňavé kudrliny, a také vidím, jak moc jí tyhle naše společné chvilky dávají, kolik se toho naučí, jakou má radost, když pozná zvířátko, nebo se zrovna objeví její oblíbený obrázek. Je to také jedna z mála aktivit, které naši nespavou holku udrží chvíli v klidu, aby si mohla alespoň na pár minut odpočinout. V neposlední řadě tyhle chvilky vrací do dětství, a moje vzpomínky na to, jak nám máma čte pohádky, jsou jedny z těch nejmilovanějších. Proto se seznamte, tohle jsou slíbené knižní srdcovky naší rozverné madam. Třeba se do nějaké z nich také zamilujete...
Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc / Rotraut Susanne Berner
Tahle série obrázkových knih bez textu nám dělá radost už rok a pořád nás nesmírně baví. Série nám dovoluje nahlédnout do života obyvatel městečka, a pozorovat, co se v jejich domácnostech děje v průběhu roku, či jak v daném období vypadá příroda a město. Pořídíte-li sérii celou, strávíte s postavami celý rok a noc, a můžete porovnávat, co se během jednotlivých ročních období u oblíbených postav mění, jakými činnostmi zrovna tráví svůj volný čas, nebo jaké akce probíhají na náměstí městečka. Na zadní straně každé knihy je několik obrázků s otázkami, které nabádají k hledání odpovědí, a vybízejí tak k aktivně strávenému času nad stránkami. Kniha úžasně rozvíjí slovní zásobu, fantazii, soustředěnost a postřeh. Když měla Amiška rok, pořídili jsme celou sérii, a v návaznosti na ročním období si knihu každý den několikrát prohlíželi. Je ilustrovaná bohatě, proto téměř vždy narazíte na nějaký nový detail, kterého jste si předtím nevšimli. Amiška se díky knihám nejdříve naučila poznávat jednotlivé předměty a postavy (vždy jsem ukazovala prstem, a pojmenovávala, na co ukazuji), zanedlouho na to začala věci krásně pojmenovávat sama. Dnes hrajeme nekonečné hry: "Amišku, najdi...", nebo tvoříme příběhy podle aktuální nálady. V pondělí sledujeme myšku, ve středu hledáme papouška, v pátek zase třeba tetu Květu, je to opravdu jen na nás. Musím se přiznat, když jsem knihy viděla v knihkupectví poprvé, po bližším prolistování jsem si nebyla jistá ilustracemi. Já hold miluji snové ilustrace z jiných světů a tady je to všechno úplně jinak. Navíc mi obrázky přišly dost přeplácané, ale protože jsem na knihy dostala z více stran skvělé recenze, nakonec jsem je koupila, a ještě že tak! To, co se mi zdálo jako nevýhoda, je naopak důvod, proč Amišku knihy tolik baví. Miluje hledat nové postavy a předměty, objevovat dosud nepoznané zápletky, cestovat prstem po stránce, a čekat, co jí tam přiskočí. Potkal-li by Vás ze startu podobný problém, nenechte se odradit... :)
Rok v lese / Emilia Dziubak
Rovněž obrázková kniha bez textu, která zobrazuje les v jednotlivých měsících, a ukazuje, jak zvířátka v daném měsíci tráví čas. Spí? Hledají potravu? Vyhřívají se na sluníčku, nebo sbírají větvičky na hnízdo? A komu se narodila mláďátka? Pomáhá pochopit nejen chování a biorytmus zvířat, ale také změny přírody v návaznosti na jednotlivá roční období. Podobně jako v sérii od R. S. Berner se díky této knize Amiška naučila poznávat lesní zvířata, později obohatila i svou slovní zásobu. Poslední týdny si začala všímat i toho, co zvířátka dělají, a sem tam už o ilustracích vypráví v celý větách (např. medvídek spinká, liška utíká...). V úvodu kniha nabízí přehled obyvatelů lesa s celým jménem (což je výborná pomůcka především pro rodiče, kteří si lámou hlavou nad tím, jestli je tohle zvíře bobr nebo vydra? :D), na poslední stránce je pro děti připraveno bludiště. Pokud Vás baví chodit do lesa, a ještě k tomu tvořit vlastní příběhy, určitě Vám tahle kniha sedne.

Obejmi mě, prosím / Przemyslaw Wechterowicz, Emilia Dziubak
Nádherná kniha o tom, že objetí dělá dobře každému. Táta medvěd se jednoho dne společně se synem vydají na výpravu plnou objetí, kterými zahrnou ostatní obyvatele lesa, a vezmou Vás s sebou. Příběh je doplněn krásnými ilustracemi Emilie Dziubak, která ilustrovala také knihu Rok v lese, komu se tedy líbil Rok v lese, vsadím boty, že si Vás získá i tenhle titul. Naše madam z Karlína je tulící královna, takže nám tahle tulící kniha doma nemohla chybět. Vtipnou a nenásilnou formou dětem vypráví o tom, že špetka lidství a empatie umí zázraky.
Medvěd nechce jít spát / Oksana Bula
Jedna ze série knih od Oksany Buly, ukrajinské výtvarnice, která stvořila svět tukoňů, a do jejíž ilustrací jsme se beznadějně zamilovali celá rodina. Tukoni jsou kouzelné bytosti, které pečují o stromy, rostliny a zvířátka, ta mimo jiné ukládají k zimnímu spánku. V tomhle díle strávíte chvilku s medvědem. Ten před uložením k zimnímu spánku zatouží po sněhovém dobrodružství, a uteče tukoňům z pelíšku. Kniha je protkaná nádhernými ilustracemi, na které bych se mohla dívat celé dny, a krátkým textem (většinou 1 až 2 věty na stránku). Text si během čtení společně rozvíjíme podle toho, co nás zrovna na jednotlivých obrázcích upoutá, a dáváme tak příběhu vlastní podobu. Máte-li raději pevně daný text, který neradi rozvíjíte, zkuste se na knihu nejdříve mrknout v knihkupectví. Podle mě je kniha "ušitá" opravdu tak, aby si tam každý přimíchal trošku své vlastní fantazie, proto nemusí každému sednout. Minimálně za ty obrázky to ale stojí, to mi věřte! A v medvídkovi, kterému se nechce spát, se určitě najde mnoho dětí, stejně jako naše nespavá madam z Karlína... :)
Zubr si hledá hnízdo / Oksana Bula
V předchozí knize medvěd nechtěl spát, v téhle si naopak zase někdo bude chtít zdřímnout. Tušíte správně, je to zubr, kterému se zachce zimního spánku, přestože mu běžně není vlastní. Kniha Vás díky ilustracím seznámí nejen se zubrem, který se rozhodl zimu prospat, vtáhne Vás rovněž do kouzelného světa tukoňů, kteří si připravují vše potřebné k tomu, aby zvířátka uložili k zimnímu spánku. Tohle je momentálně Amišky NEJOBLÍBENĚJŠÍ kniha. Čteme ji minimálně 2x denně, především pak před spaním, kdy nám i s kartáčkem a pastou utíká do ložnice, loví knihu z pod postele, a volá: "Zubbbbbbl"... :D Opět téma spaní, které by některým nespavcům mohlo pomoci ke zklidnění podle jednotlivých zvířátek, která se ke spánku ukládají. Méně textu ponechává prostor pro vlastní doplnění. A ty ilustrace... ach! :)
Jak Tukoni zachránili strom / Oksana Bula
Další ze série knih milované Oksany Buly popisuje příběh tukoně Tuláčka, který povolá ostatní tukoně k tomu, aby spojili síly, a pomohli tam, kde je zrovna třeba. Tato kniha obsahuje nejméně textu ze 3 vyjmenovaných od Oksany Buly, a opravdu vybízí k vlastní interpretaci, aby děti příběh pochopily. Nemusí sednout každému, ponoříte-li se však do toho, určitě nešlápnete vedle. Pokud pořídíte i výše uvedené knihy, více zde nahlédnete do světa tukoňů, což dokreslí ostatní příběhy.
Domov / Carson Ellis
Jak už napovídá název, děti v knize najdou rozmanité podoby domova doplněné krátkými texty, které vedou k zamyšlení na tím, co to domov vlastně je, a kde se doma cítíme. Ukrývá se v ní domov na venkově i ve městě, domov pod vodou i na souši, domov výtvarnice i mývala, a dozvíte se, že domovem může být dokonce i bota. Ilustrace mají krásnou atmosféru, opět vybízejí k tvoření vlastních příběhů, a hledání odpovědí na otázky spojené nejen s domovem.
Gerda, příběh velryby/ Adrián Macho
Příběh velryby Gerdy, která se jednoho dne ztrácí v hlubinách, možná znáte, přesto si jej sem musíme odložit. Gerda se během hledání cesty domů setkává s jinými mořskými obyvateli, dozvídá se zajímavosti o jejich životech, a tvoří nová přátelství. Příběh má své mezery, a určitě mohl být více rozvinutý (mnoha lidem leží v hlavě otazník ohledně konce knížky...), nádherné ilustrace však tento nedostatek vyvažují.

9 plchů v pelechu / Radek Malý, Andrea Tachezy
Harmonikové leporelo s hravými texty a krásnými obrázky, díky kterým si děti procvičí slovní zásobu a naučí se čísla od 1 do 9. Tohle leporelo mi jednoduše připomíná dětství, protože vypadá přesně jako knihy, se kterými jsem si kdysi hrávala. Pokud se tedy chcete vrátit o pár let zpět, a ještě naučit děti počítat, neváhejte.

Kromě výše vyjmenovaných knih milujeme tituly od nakladatelství Svojtka, určitě doporučujeme okénkové knihy Zvířata a Barvy, které taktéž perfetně pomáhají se slovní zásobou. Momentálně je u nás aktuální i vtipná kniha Co je to hovínko?, díky které se Amiška nebojí, že spadne do záchodu :D.
Pod stromečkem najde madam od nakladatelství Svojtka knihy Jak rostou kytičky? a Kdepak bydlí zvířátka, mimo to také Zvířátka z malinové paseky od Jiřího Kahouna. A až nám holka trošku povyroste, čeká na ni ve skříni na nejvyšší poličce série knih od An Leysen - Malenka, Louskáček, Pinocchiův sen, Kráska a zvíře a Baba Jaga, ve kterých autorka pomocí malebných ilustrací dává pohádkám Hanse Christiana Andersena novou podobu. Pokud jste o An Leysen ještě neslyšeli, zkuste se na ni zeptat. Jinak si do budoucna brousíme zuby na další tituly Oksany Buly - Jedlička se narodila, Kdo roste v parku?, Kdo roste v sadě?, stejně tak na Animalium a Botanicum od ALBATROSU či Malého prince s ilustracemi Elišky Podzimkové. Ale všechno pěkně popořadě, já u těch knih totiž nemám stopku (né, že bych ji mít chtěla... :D).

Snad jsme tady s malou knihovnicí do Vaší poličky s knížkami poslaly trošku inspirace vonící papírem a slovy. A protože inspirace není nikdy dost, budeme moc rády, když nám ve volné chvilce také pošlete své knižní srdcovky, ať víme, které příběhy dělají radost u Vás doma.

Sdílená radost je totiž ta nejlepší!

Tak hezký večer a nezapomeňte...
Ježíšku, hlavně knížku!

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024