teď a tady

Mělník 12. březen 2017
To se tak někdy stává, že si Vás v sobotní poledne najde chuť projít se uličkami neznámého města.

Co s tím?
Možnosti jdou dvě.

Buď tu chuť zase zaženete, nebo Vás nejmilejší manžel posadí do auta a vyveze za dobrodružstvím. A protože ten můj umí zázraky na počkání, vyvedl mě před vyletováním ještě na obídek do našeho oblíbeného Krystal bistra, abych mohla být zase na chvíli kromě hospodyňky také dámou. O Krystalu Vám brzy napíšu. Našli jsme si jej s mužem chvíli po nastěhování se do Prahy a už jsme se jej nepustili. Je to jedno z těch míst, kam se člověk vrací hrozně rád a bez kterého by Karlín jednoduše nebyl Karlínem. Ale o tom příště, teď zpět k dobrodružství...

Mělník.

Ten byl pro nás cílovou destinací i cestou zpátky do dětství. Kromě zámecké vyhlídky na soutok Labe s Vltavou si Vás totiž v kavárně Marlen najde pohár ve skle. Přesně ten, ve kterém se odráží mlsné okamžiky z dětských let. Ty korunované zmrzlinou, šlehačkou a oplatkou. Když jsem popíjela svůj brčálově zelený matcha tea a pozorovala manžela nad kopcem zmrzliny, smála jsem se. Také jsem se tak trochu cítila jako babička. Na mysl mi totiž přiběhly všechny ty sladké chvíle s babičkami v cukrárně. Byla jsem to tenkrát já, kdo seděl nad dobrotou ve skle, naproti mě v poklidu vysedávala jedna z babiček. Popíjela kávu a usmívala se. Čím radostněji jsem mlsala, tím širší její úsměv byl. V tomhle prostě vždycky platila babičkovská přímá úměra. Ta úměra si nás našla i v sobotu. Čím víc můj muž totiž mlsal, tím víc jsem se smála. Byl to krásný okamžik. Sladký a nevinný, voněl nostalgií. A ty jsou vždycky k nezaplacení.

Ale co Mělník?

Ze začátku se tvářil smutně a studeně. Okraj města sem tam lemuje neudržovaná budova a hromada panelových činžovních domů. Pocity jsme měli smíšené, v centru nás však naštěstí přivítalo milé náměstí a starobylé domy. Uličky lemované okny a střechami mají svou atmosféru. Schovávají pár zajímavých obchůdků a pro procházku jsou ideální. Mě rovnou na náměstí přilákala cedule KARAVANA - čaj - káva - koření. Objevovat mezi sypanými čaji a fair trade čokoládami nové stálice do naší domácnosti nikdy neomrzí. Nabídka dobrot byla perfektní. Najdete zde bohatý výběr sypaných i balených čajů, zdravějších sladkostí a také vína z produkce místních vinařů. Vozíte-li z výletů svým milovaným tuze rádi dárky, v KARAVANĚ určitě vyberete. I my jsme vybrali.

Z náměstí je to jen pár kroků ke zmíněné vyhlídce. Leží hned vedle barokního zámku a opravdu stojí za to. Pod nohama se Vám rozprostřou vinice sv. Ludmily, kousek pod vinicemi pak ještě soutok Labe s Vltavou a vltavský plavební kanál. Komu by to bylo málo, může obdivovat horu Říp a vzpomínat, jak že to vlastně tenkrát bylo s tím praotcem Čechem. A kdyby ani tohle nestačilo, vyhlídková věž to zachrání. Až se jaro probudí a stromy zazelenají, bude to vyhlížení teprve stát za to. Proto se s mužem na tuhle vyhlídku určitě vrátíme.

Mějte pohodový zbytek neděle a místo pracovního týdne se mnou raději ještě chvíli vyhlížejte Říp.
Nebo cokoliv, co Vám dělá radost.

K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024