teď a tady

když vaří muž 29. prosinec 2015
Vaříte rádi? Já velmi! Ale samozřejmě se vůbec nebráním, když chce v kuchyni na chvíli tancovat můj muž. Nutno hned ze startu podotknout, že mému muži kuchařská zástěra velmi sluší, a že v kuchyni umí tancovat velice dobře. Jeho kulinářský tanec navíc vždy doprovází 2 základní jevy... Ten první – maso je výborně dochuceno! Ten druhý – kuchyň se změní k nepoznání. Můj muž je totiž kulinářským umělcem. Takový kulinářský umělec, ten vaří s čistou hlavou, obrovskou porcí spontaneity, perfektním hudebním podkladem, a stylem, za nějž by se nemusel stydět ani Jackson Pollock. S rozdílem, že můj muž nestříká barvou, ale tu omáčkou, tu salsou, tu pestem... :)
Když vaří můj muž, kuchyň hraje všemi barvami, pyšně mísí paletu vůní a láká ke stolu. Když vaří můj muž, vždycky je následně co uklízet. Kulinářský umělec za sebou totiž nechává výraznou stopu. Ale stojí to za to!

Na celozrnné špagety s hovězím masem a pikantní salsou potřebujeme:
- olivový olej
- 1 šalotka
- 4 stroužky česneku
- italské bylinky
- sůl
- pepř
- pikantní rajčatová salsa (my používáme BIAGI "Salsa Piccante - Tomato Sauce with Chilli"/350g)
- kapka kečupu (KAND je náš hrdina)
- hovězí maso
- celozrnné špagety
- parmezán

Na salátek:
- polníček
- avokádo
- rajčata
- koření dle libosti
- olivový olej
A jak na to? Nakrájíme na jemno šalotku a šup s ní do mírně rozpáleného olivového oleje. Až nám šalotka začne hezky vonět, přidáme k ní hovězí maso. Ihned osolíme, opepříme a promícháme. Do směsi přidáme prolisovaný česnek – jak má kdo rád, můj muž hrdě vyslal do boje hned 4 stroužky česneku. Maso pečlivě osmahneme ze všech stran, prostřednictvím vařečky jej krmíme láskou a péčí tak, aby se po všech stranách pěkně zabarvilo do hněda. Jakmile se tak stane, přidáme pikantní rajčatovou salsu a kapku kečupu. Můj muž použil rajčatovou salsu BIAGI "Salsa Piccante - Tomato Sauce with Chilli", ve které je již přidáno Chilli. Je to ideální společník pro chvíle, kdy máte obrovitánský hlad, proces kuchtění potřebujete co nejvíce urychlit, přesto si však chcete dopřát kvalitní kulinářský zážitek. Ti z Vás, které hlad ještě tolik netrápí, si mohou připravit rajčatovou omáčku z čerstvých loupaných rajčat a přidat špetku pikantního koření, např. zmíněné Chilli. To je samozřejmě ten nejlepší scénář :). Nás trošku tlačil čas, proto jsme šáhli po této skvělé salse BIAGI, která je z 94% tvořená rajčátky, zbylých 6% připadá na jinou zeleninku a koření.
Omáčku s masem necháme mírně probublávat a dochutíme. Pomůže opět sůl, pepř a navíc také italské bylinky. Takto dochucenou omáčku s masem necháme ještě chvíli na mírném stupni zahřívat, aby se všechny chutě hezky smíchaly a masíčko se v nich pěkně vykoupalo. No a ve chvíli, kdy už se Vám sliny začnou sbíhat, pryč s tím ze sporáku a může se chystat na talíř. Tedy pokud jste si jako správný kulinář již na začátku zahřáli vodu na špagety, ty pak ponořily do vroucí osolené vody s kapkou oleje, a to na pár chvil slibujících "al dente", nebo-li tak akorát na skus!
Servis, prosím! Na talíř naservírujeme naše věhlasné špagety "al dente", přidáme rajčatovou omáčku s masíčkem... a hlavně, HLAVNĚ v závěru NESMÍ chybět král italské kuchyně... Ticho, prosím! Fanfáry! Tamtadadááááá...."Parmigiano-Reggiano". Ano, na scénu přichází veleznámý pan Parmezán. Má láska! Mé potěšení! Můj hřích! Čím vyzrálejší a uleželejší, tím lahodnější a výraznější. Věřte mi, tady se šetřit nevyplácí!
Já si k jakékoliv pastě navíc velmi ráda dopřávám čerstvý salátek. K této pikantní variaci mi postačil polníček, pár rajčat a milované avokádo. I salátek můžeme případně dochutit a zakápnout olivovým olejem. A komu by snad u talíře chybělo nějaké to "křupnutí", nechť troubu rozpálí a domácí česnekovo-bylinkovou bagetku uválí!

Dobrou chuť a obrovské oslavné HURÁ všem mužům, kteří to v kuchyni občas umí roztočit!
K.
galerie
komentáře
Přidat komentář
Baja Op 10:49 30/12/2015

Děkuji za milou inspiraci... Problém je, že mám teď takovou chuť, že nevím, jak to vydržím do večeře.

browneyedcouple. 09:50 30/12/2015

až se zase někdy v budoucnu rozhodnu ochutnat maso, čekejte mou návštěvu! chci špagety! <3

více slov
Sním, bydlím, vařím, tvořím, myslím, miluji a žiji.
Vítejte v mém světě!
Teď a tady!
napiš
sleduj
teď a tady 2024